Rotwein Chateau Clos Fourtet - Saint Emilion aus Bordeaux Frankreich 2010

Chateau Clos Fourtet

2010

Chateau Clos Fourtet

Saint Emilion

136,85 €
0,75 l (182,46 €/l)
inkl. MwSt. zzgl. Versandkosten
Bewertungen
18
18 RENE GABRIEL´S BX TOTAL: "Tiefes Purpur, satt in der Mitte, Granatschimmer am Rand. Viel Kirschen im Nasenbild zeigend, gut unterlegt, noble Edelhölzer. Im Gaumen fordernd durch eine pointierten Säurebeginn, rote Kirschen, wirkt vordergründig und streng, satt im Extrakt mit extrahiertem Touch. Wollte man zu viel, oder ist das eine Art von falscher Fährte für die Potentialanzeige. Kann noch zulegen. War sehr schwierig zu bewerten. (17/20). 12: Sehr dunkles Granat mit lila Schimmer. Intensives, heisses Bouquet, die Frucht wirkt gekocht und somit auch etwas kompottig, so merkt man auch deutlich den Alkohol. Im Gaumen macht er dann wieder viel wett, ist cremig, dicht und auch genügend fleischig mit einer beeindruckenden Opulenz. Irgendwie tanzt das Ding zwischen Bluff und Genialität. Ich runde einen Punkt gegenüber meiner ersten Primeureinschätzung auf." Drink 2019-2038
95
95 WINESPECTATOR: "Very winey, with a saturated, sappy feel as kirsch, blackberry preserves and blueberry coulis notes tumble around, while the frame of charcoal, smoldering tobacco and licorice root keeps them penned together. The tannin structure is significant, but very refined, and that should carry this through extended cellaring while the aromatics and midpalate develop harmony. Best from 2016 through 2030. 3,750 cases made. –JM"
94
94 THE WINE ENTHUSIAST: "This chunky, fruity wine is full bodied and rich. It shows all the structure and weight of the vintage allied to ripe black fruits and a dense texture edged with minerality. Still very firm and youthful, it will need many years to mature."
17,5
17,5 JANCIS ROBINSON: "Glowing dark crimson. Light, fine, refreshing liquorice notes. Real energy here. Very 2010 in its combination of ripe fruit and ripe tannin. By no means exaggerated. Very persistent. A hint of tar. Dry finish." Drink 2018-2032
93-94
93-94 JAMES SUCKLING: "A beautiful wine, with everything in the bottle. Blackberries, minerals and blueberries. Full and silky. Long, long finish."
94+
94+ ANTONIO GALLONI: "Full medium ruby. Initially a bit stunted on the nose, hinting at blackberry, blueberry, leather and mocha, this opened spectacularly with air to reveal scents of strawberry, flowers and forest floor. Sweet, highly concentrated and deep, with very dark blackberry and bitter chocolate flavors complicated by cabernet franc hints of fresh herbs and licorice. Impressively dense, broad and full, but still a bit youthfully chunky. Finishes with serious but ripe tannins and outstanding length. This extremely impressive wine will need patience."
97
97 THE WINE CELLAR INSIDER: "Deep in color, the wine pops with black licorice, truffle, earth, dark berries, silky textures, velvety tannins and a long, polished, sexy finish that builds in intensity."
98
98 THE WINEADVOCATE: "The wine has an opaque blue/black color and abundant notes of forest floor, spring flowers, black raspberry and blueberry liqueur in the aromatics along with hints of espresso and white chocolate. The wine is dense, full, rich, unctuously textured and very full-bodied, with its extravagant glycerin, fruit and extract covering the wine’s somewhat tannic structure. This is a bigger, more restrained and structured wine than the outrageously flamboyant and prodigious 2009. Give it 5-8 years of cellaring and drink it over the following 30-40 years.This property has been on fire, qualitatively speaking, for well over a decade. Another compelling effort from the Cuvelier family, the 2010 Clos Fourtet is a blend of 87% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon and 3% Cabernet Franc that came in at 14.5% alcohol. Yields were modest at 31 hectoliters per hectare. The harvest was late, starting at the very end of September and not finishing until the beginning of the third week of October." Drink: 2018 - 2058. - Robert M. Parker, Jr.
Zum Weingut
Gegründet wurde dieses Weingut im 18. Jahrhundert, seit 1868 ist es als Clos Fourtet bekannt. Die Weine von Chateau Clos Fourtet genossen damals einen exzellenten Ruf, der allerdings wieder verspielt wurde. Das vergangene Jahrhundert war für Chateau Clos Fourtet kein leichtes, häufige Besitzerwechsel führten zu schwankender Qualität. Erst als im Jahr 2001 Philippe Cuvelier das Château übernahm, kannten die Bewertungen von Clos Fourtet nur eine Richtung: aufwärts. Der endgültige Durchbruch von Clos Fourtet gelang mit dem Jahrgang 2009, den Robert Parker mit sagenumwobenen 100 Punkten bewertete.
 
Fakten
Weinart: Rotwein
Ursprungsland: Frankreich
Region: Bordeaux
Appellation: Saint Emilion
Weingut: Chateau Clos Fourtet
Erzeuger/Abfüller: Chateau Clos Fourtet, 33330 Saint-Émilion, Frankreich
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Clos Fourtet, 33330 Saint-Émilion, Frankreich
Jahrgang :2010
Alkoholgehalt: 13 % vol
Allergene: Enthält Sulfite.
Lieferfrist: 3-5 Arbeitstage nach Eingang der Kaufbestätigung
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