18
WEINWISSER: "Das warme Jahr zeigt sich von seiner charmanten Seite. In sich ruhender Hedonismus mit saftig-reifer Frucht und der typischen St.-Estèphe-Würze ziehen einen in den Bann. Am Gaumen kraftvoll und charmant, mit viel Schmelz und reifer Beerigkeit, dabei aber durchaus vibrierend mit ätherischer Frische, die er auch braucht, um dem sahnigen Schmelz einen Kontrapunkt zu setzen. Wie viele 2009er voll auf dem Punkt. Kommt für mich nicht ganz an den 2010er heran. Aufgerundet."
93
WINE ENTHUSIAST: "With layers of wood, this is a structured wine, driven as much by tannins as fruit. It will need time for the dark plum fruit flavors to come through—St.-Estèphe is always likely to be firmly textured"
90-
92
THE WINE ADVOCATE: "The finest De Pez I have ever tasted, the 2009, from a great St.-Estephe terroir that has long been under-exploited, is a 25-30-year wine. A blend of 50% Cabernet Sauvignon, 42% Merlot, and the rest Petit Verdot and Cabernet Franc, it exhibits a dense purple color as well as aromas of crushed rocks, sweet black currants, and earth, and a layered, rich, firmly structured yet impressively deep, fleshy mouthfeel. Cellar it for 5-6 years and enjoy it over the following two decades. (Tasted once.)"
90
THE WINE CELLAR INSIDER: "Dark berry and earthy aromas pair with muscular tannins. From a blend of 47% Cabernet Sauvignon, 47% Merlot and 6% Petit Verdot, the wine demands a few years of bottle age to flesh out."