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Pauillac Chateau Lynch Bages

2009 Chateau Lynch Bages

98 THE WINEADVOCATE: "Performing even better from bottle than it did from barrel, this appears to be the finest Lynch Bages since the 2000, 1990 and 1989. According to the chateau, the 2009 has the highest level of polyphenols ever measured as well as high alcohol (nearly 13.5%). A blend of 75% Cabernet Sauvignon and the rest largely Merlot with touches of Cabernet Franc and Petit Verdot, it is an expressive, voluptuously textured effort with unctuosity and powerful, juicy, succulent blackberry and black currant flavors, low acids, a layered, massive mouthfeel, but no sense of heaviness or fatigue. This exquisite Lynch Bages should drink well for 30+ years." Drink: 2012 - 2042.

19 RENÈ GABRIEL: "76 % Cabernet Sauvignon, 18 % Merlot, 4 % Cabernet Sauvignon, 2 % Petit Verdot. 54 hl/ha. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Frisches, leicht minziges Brombeeren- und Cassisbouquet, elegant, direkt und mit erstaunlich viel Aromatik schon als Primeurmuster. Im Gaumen supersaftig, ausgeglichen, elegant wie schon selten und mit besonders bestückten Finessen, legt im Gaumen zu und die Tanninreserve ist mit viel fettem Fleisch bespickt. Ein Power-Lynch Bages der vom Stil her nahe beim bombigen 2000er oder dichter wirkenden 2005er anknüpfen kann. Drei Mal degustiert. 15: Mittleres Granat, satt in der Mitte. Momentan gibt er sich ziemlich reduktiv, aber auch gleichzeitig geballt, die sehr reif erscheinende Frucht wirkt süss. Das Bouquet hat sehr fette Konturen und zeigt den generell verschwenderischen Jahrgangsreichtum. Im Gaumen ein extremes Konzentrat mit einer fast portigen Cabernetsüsse im extrem dichten Extrakt, trotzdem gibt es da auch frische Aromenpartien im Innern. Dass er sich so verschlossen zeigt ist ein gutes Omen und dokumentiert sein enormes Alterungspotential. Das wird der Nachfolger vom 2000er. Ganz bestimmt."

96 WINESPECTATOR: "Tight and backward, this has dense, almost chewy layers of fig, currant and plum cake behind a very solid wall of cedar, roasted vanilla and charcoal notes. There´s serious grip on the finish, with an iron edge that won´t quit. Best from 2015 through 2035. 31,500 cases made."

96 WINEENTHUSIAST: "A dense, immense, solidly powerful wine. The ripest fruit overflows, paralleling the dark, solid tannins. As so often, Lynch-Bages is a blockbuster, dark and concentrated, with immense aging potential."

17.5 JANCIS ROBINSON: "Intense cassis purity. Bags of fruit filling out all those fine tannins. Firm, dense, chewy and alive."

93+ ANTONIO GALLONI: "Bright ruby-red. Very pure, perfumed aromas of blackberry and licorice. Dense, generous and deep if youthfully tightly wound, with sweet black fruit flavors nicely framed by sound acidity. Finishes with serious tannic clout and complex saline and peppery notes. An extremely backward and very impressive Lynch Bages for serious cellaring."

97 JAMES SUCKLING: "Wow. Intense aromas of blackberries, currants and blueberries, follow through to a full body, with wonderful fruit and ultra-fine tannins. Fabulous Lynch. One of the top buys of the vintage. Best since 1989. I think that 2010 is probably better. Try in 2020."
0,75 l
173,00 €
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ODER
  • Ursprungsland: Frankreich
  • Region: Bordeaux
  • Appellation: Pauillac
  • Lebensmittelhersteller: Chateau Lynch Bages, 33250 Pauillac, Frankreich
  • Erzeuger/Abfüller: Chateau Lynch Bages
  • Alkoholgehalt: 13,5 % Vol.
  • Allergene: Enthält Sulfite.
  • Lieferfrist: 3-5 Tage

Ratings

  • Parker: 98
  • Weinwisser: 19
  • Winespectator: 96
  • Wine Enthusiast: 96
  • Suckling: 97
  • Galloni: 93+

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