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WEINWISSER: "Sehr dunkles Granat, lila Rand, satte Mitte. Wuchtiges Bouquet, zu Beginn etwas alkoholisch, dann mit einer verschwenderischen Fruchtladung nachladend, gekochte Pflaumen und Black-Currant-Noten, im Hintergrund auch eine Spur Honig mit Rosinen. Mundfüllender Gaumenbeginn, voluminöser Körper, von reifen Tanninen in Form gehalten, noch dazu mit genügend Reserven für weitere Jahrzehnte im kühlen Keller. Wirkt für einen Grand-Mayne etwas «laut», widerspiegelt aber natürlich auch einen heroischen Weinjahrgang. In zehn Jahren könnte der Wein die 19/20 schaffen."
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WINE ENTHUSIAST: "Big wood, big fruit—there are no half measures here. The wine is spicy from the tannins and wood, the fruit is densely black with red berry tinges, and the power is evident throughout. This wine has weight."
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THE WINE ADVOCATE: "Grand Mayne’s 2005 (a blend of 75% Merlot, 15% Cabernet Franc and 10% Cabernet Sauvignon) is a sexy, fleshy St.-Emilion with a dense ruby/purple color and loads of blueberry, cassis and black raspberry fruit. It is medium to full-bodied, luscious, and already drinkable, although capable of lasting another 10-15 years."
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THE WINE CELLAR INSIDER: "Coffee, herbs and nice fruit are supported with good structure with the addition of 10% Cabernet Sauvignon. Sweet entry. Silky tannins and a nice finish."
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WINE SPECTATOR: "Crushed blackberry aromas, with lots of coffee and toasty oak, lead to a medium-to-full body, with polished, velvety tannins and a vanilla, berry and chocolate aftertaste. Best after 2012. 4,580 cases made."