Weißwein Chateau Haut Brion blanc - Graves aus Bordeaux Frankreich 2012

Chateau Haut Brion

2012

Chateau Haut Brion blanc

Graves

856,80 €
0,75 l (1.142,40 €/l)
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Graves Chateau Haut Brion
Bewertungen
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WEINWISSER: "55 % Sauvignon Blanc, 45 % Sémillon. Mittleres Gelb, lindengrüne Nuancen darin, leuchtend. Delikates Bouquet, viel gelbe Frucht, weisse Nektarinen, grüne Aprikosen, Stachelbeeren und über allem ein faszinierendes Parfüm mit minzigen Spuren. Im Gaumen hochfein, auch hier wieder delikate Klasse vermittelnd. Einer der allerfeinsten weissen Haut-Brions der neueren Zeit."
96
WINESPECTATOR: "This displays an impressive profile, with rich white peach, salted butter, macadamia nut, tangerine and warm brioche notes that show superior cut and definition, thanks to a terrific quinine accent that ripples on and on through the gorgeous finish. Should be rather long-lived, too. Best from 2017 through 2030."
97
WINE ENTHUSIAST: "This wine encompasses all the star qualities of white Bordeaux. Lemon and grapefruit tones are balanced by ripe yellow fruit and spicy toastiness. Everything is in harmony in this wine that is sure to age well. Drink from 2019."
18
JANCIS ROBINSON: "Deep straw. Complex, brooding nose with strong lanolin and lots of greenery and richness. Real definition. Very crisp and refreshing but with great undertow and potential for ageing. Already delicious. Really broad and gorgeous. Precise but rich. Essence of lanolin."
96
DECANTER: "Fine lemon-yellow, floral, more white than yellow fruits with a lifted, taffeta elegance compared to La Mission white, the Chevalier to La Mission's Batard and both of them of Montrachet standing, a beautifully expressive wine of great length and finesse. Drinking Window 2015 - 2035"
95
JAMES SUCKLING: "This is soft and round textured yet shows bright and lively acidity. It’s full-bodied, layered and beautiful. Sandalwood, dried apples and lemon rind. Layered and dense. Give it two or three years of bottle age."
94+
ANTONIO GALLONI: "The 2012 Haut-Brion Blanc is utterly captivating from the very first taste. An intensely mineral-infused bouquet makes a strong opening statement. Gunpowder, graphite, lemon oil, sage and mint open up with time in the glass. Rich and expansive on the palate, the 2012 possesses remarkable depth and nuance. It should drink well for several decades. Today, the 2012 is superb, but it should be even better in another few years."
97
THE WINE CELLAR INSIDER: "Lemon lime, floral and mineral scents pair perfectly with fat, concentrated, fresh, lively layers of rich, lush, ripe, dense, sweet fruits, flowers and crushed stone. This is incredibly long, complex and vibrant."
93
FALSTAFF: "Helles Grüngelb, zart nach Stachelbeerkonfit, etwas Babybanane, angenehme vegetale Würze. Am Gaumen stattlich, feine gelbe Frucht, mineralisches Unterfutter, dezente Extraktsüße im Abgang, hat sich im Moment etwas verkapselt, die blättrige Nuancen dominieren im Finish etwas."
96+
THE WINEADVOCATE: "Tasted blind at the Southwold 2012 tasting. The 2012 Haut-Brion Blanc has an entrancing bouquet of honeysuckle, fresh pear and greengage that is beautifully defined and seamlessly enmeshed with the oak. The palate is well balanced with just a patina of new oak, smooth and harmonious, fine mineralité here with a spicy finish that leaves the tongue tingling. This is very well crafted and it will just get better and better. Yes, my drinking window does advise ten years in bottle, since in my experience only this and the late Laville Haut-Brion age so magnificently. Therefore, that score may well rise in the future if I am ever afforded a chance to re-taste this superb white Bordeaux. Tasted January 2016."
Zum Weingut
Haut Brion (Zweitwein Clarence de Haut Brion, früher Bahans Haut Brion, Weisswein Haut Brion Blanc) ist einer der 5 Premier Crus. Im Archiv von Haut Brion finden sich erste Aufzeichnungen über das Gut aus dem Jahr 1426. Eine so lange Geschichte ist natürlich immer bewegt, im Falle von Haut Brion weist sie auf jeden Fall deutlich mehr Höhen als Tiefen auf. Haut Brion wurde u.a. im Tagebuch des 1633 in London geborenen Schriftstellers Samuel Pepys erwähnt, der am 10. April 1663 schrieb: "Ich habe gerade einen französischen Wein namens Ho-Bryan (sic) probiert, welcher den besten und außergewöhnlichsten Geschmack hat, der mir jemals begegnet ist…." Haut Brion ist ein wahres Juwel, mitten in der Stadt gelegen. Die Weinberge befinden sich wunderschön eingebettet in Pessac, einem Vorort von Bordeaux. Sie sind von einer Mauer gegen die Wohnhäuser und die direkt daran vorbeiführende Straße geschützt - das dürfte in der Welt der Spitzenweine wohl einmalig sein. Haut Brion wird zusammen mit La Mission Haut Brion unter der Regie des jungen Jean Philippe Delmas vinifiziert, der den Posten im Jahr 2003 von seinem Vater übernahm. Die Cuvée des Haut Brion besteht etwa zu 49% aus Merlot, 39% Cabernet Sauvignon, 11% Cabernet Franc und 1% Petit Verdot. Interessant ist, dass ein Haut Brion nie holzgeprägt schmeckt, obwohl er in Top- Jahrgängen bis zu zweieinhalb Jahre in neuen Fässern reift.
 
Fakten
Weinart: Weißweine
Ursprungsland: Frankreich
Region: Bordeaux
Appellation: Graves
Weingut: Chateau Haut Brion
Erzeuger/Abfüller: Chateau Haut Brion, 135 Avenue Jean Jaurès, 33600 Pessac, Frankreich
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Haut Brion, 135 Avenue Jean Jaurès, 33600 Pessac, Frankreich
Jahrgang :2012
Alkoholgehalt: 14 % vol
Allergene: Enthält Sulfite.
Lieferfrist: 3-5 Arbeitstage nach Eingang der Kaufbestätigung
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