Weißwein Chateau Haut Brion blanc - Graves aus Bordeaux Frankreich 2015

Chateau Haut Brion

2015

Chateau Haut Brion blanc

Graves

999,00 €
0,75 l (1.332,00 €/l)
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Graves Chateau Haut Brion
Bewertungen
97
JAMES SUCKLING: "The is a creamy and enticing Haut-Brion Blanc showing cream, cooked-apple, lemon and mineral aromas and flavors. Full-bodied, layered and soft with silky tannins. A long and bright aftertaste. Energetic and focused. Drink now."
94-97
ANTONIO GALLONI: "The 2015 Haut-Brion Blanc brings together freshness with power like few wines in this vintage. Lemon confit, white flowers, mint and ripe orchard fruit all open up in the glass. In this vintage, the white is Sauvignon Blanc dominated, but it doesn’t taste like it at all. Beams of salinity give the 2015 its focus and energy through the finish. This is a stellar showing."
99
THE WINE CELLAR INSIDER: "With a depth of flavor, you find multiple layers of juicy, fresh, pomelo, green apple, honeysuckle, crushed rocks and ripe pears. It is hard to say if it is the purity, length, complexity or richness which knocks me out the most. The wine impossibly hard to find, and incredibly expensive, but for wine lovers without a budget, this is the equal of just about any great white wine in the world."
94
FALSTAFF: "Helles Gelbgrün, Silberreflexe. Zarte weiße Tropenfrucht, dezente vetegale Würze, ein Hauch von Holz, frische Orangenzesten im Hintergrund. Saftig, elegant, feine Fruchtsüße, lebendiger Säurebogen, mineralisch und gut anhaftend, sicheres Reifepotenzial, beginnt sich langsam zu öffnen."
97
JEB DUNNUCK: "The 2015 Haut Brion Blanc is the more Sauvignon dominated white from this team (the La Mission is more Sémillon) and checks in as 69% Sauvignon Blanc and 31% Sémillon, brought up in barrel. It offers a sensational perfume of caramelized limes, white grapefruit, tangerine, mint, and citrus, with a pure, elegant, seamless style on the palate. It’s not as concentrated or opulent as the la Mission, yet has incredible precision and purity, as well as minerality. Drink it anytime over the coming decade or more."
97+
THE WINEADVOCATE: "Composed of 69% Sauvignon Blanc and 31% Semillon, the Haut-Brion 2015 Blanc simply sings with melodious notes of ripe Bosc pears, Golden Delicious apple slices, fresh pineapple and honeyed apricots, providing a highly emotive leitmotif of chalk dust, yuzu zest, shaved almonds and beeswax not to mention the faintest tone of pure lime blossom. The medium to full-bodied palate contributes a compelling steeliness to all those incredible layers, plus a fantastic frame of freshness, finishing with multifaceted mineral and citrus accents. The many tightly wound nuances here as well as the built-like-a-brick-house structure promise to greatly reward the patient over the next 25+ years. Trust me, lovers of this style will be kicking themselves if they don’t purchase a few bottles of this amazing vintage while they can."
Zum Weingut
Haut Brion (Zweitwein Clarence de Haut Brion, früher Bahans Haut Brion, Weisswein Haut Brion Blanc) ist einer der 5 Premier Crus. Im Archiv von Haut Brion finden sich erste Aufzeichnungen über das Gut aus dem Jahr 1426. Eine so lange Geschichte ist natürlich immer bewegt, im Falle von Haut Brion weist sie auf jeden Fall deutlich mehr Höhen als Tiefen auf. Haut Brion wurde u.a. im Tagebuch des 1633 in London geborenen Schriftstellers Samuel Pepys erwähnt, der am 10. April 1663 schrieb: "Ich habe gerade einen französischen Wein namens Ho-Bryan (sic) probiert, welcher den besten und außergewöhnlichsten Geschmack hat, der mir jemals begegnet ist…." Haut Brion ist ein wahres Juwel, mitten in der Stadt gelegen. Die Weinberge befinden sich wunderschön eingebettet in Pessac, einem Vorort von Bordeaux. Sie sind von einer Mauer gegen die Wohnhäuser und die direkt daran vorbeiführende Straße geschützt - das dürfte in der Welt der Spitzenweine wohl einmalig sein. Haut Brion wird zusammen mit La Mission Haut Brion unter der Regie des jungen Jean Philippe Delmas vinifiziert, der den Posten im Jahr 2003 von seinem Vater übernahm. Die Cuvée des Haut Brion besteht etwa zu 49% aus Merlot, 39% Cabernet Sauvignon, 11% Cabernet Franc und 1% Petit Verdot. Interessant ist, dass ein Haut Brion nie holzgeprägt schmeckt, obwohl er in Top- Jahrgängen bis zu zweieinhalb Jahre in neuen Fässern reift.
 
Fakten
Weinart: Weißweine
Ursprungsland: Frankreich
Region: Bordeaux
Appellation: Graves
Weingut: Chateau Haut Brion
Erzeuger/Abfüller: Chateau Haut Brion, 135 Avenue Jean Jaurès, 33600 Pessac, Frankreich
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Haut Brion, 135 Avenue Jean Jaurès, 33600 Pessac, Frankreich
Jahrgang :2015
Alkoholgehalt: 14 % vol
Allergene: Enthält Sulfite.
Lieferfrist: 3-5 Arbeitstage nach Eingang der Kaufbestätigung
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