Rotwein Chateau Laroque - Saint Emilion aus Bordeaux Frankreich 2015

Chateau Laroque

2015

Chateau Laroque

Saint Emilion

30,90 €
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Saint Emilion Chateau Laroque
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WEINWISSER: "89 % Merlot, 10 % Cabernet Franc, 1 % Cabernet Sauvignon. Sattes Purpur-Granat, dicht in der Mitte, lila Schimmer aussen. Intensives, reifes Kirschenbouquet, leicht unterlegt mit Mokkanuancen, ausladend. Im Gaumen sehr saftig, füllige Textur, tolle Länge. Nach Jahren der Lethargie hat der Direktor David Suire das historische Château aus dem Dornröschenschlaf gehoben. 50 % der Ernte wurden deklassiert. Produktion des Grand Vin: 140.000 Flaschen. Das ist eine der grössten Vin-Produktionen in Saint-Émilion, basiert auf 61 Hektar."
92
WINESPECTATOR: "Warm plum sauce, crushed blackberry and cassis flavors form the core, supported by an ample lacing of black licorice and toasted apple wood notes. Offers a brambly edge, with the apple wood element holding sway on the finish, but there's enough fruit to wait this out. Best from 2023 through 2035. 11,667 cases made. — JM"
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WINE ENTHUSIAST: "Powerful and ripe, this is a solid, serious wine. It has dark tannins that are integrated into the rich black fruits. The wood is filling the texture with spice and a touch of bitter chocolate. It will be a full, dense wine, lifted by its juicy acidity."
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DECANTER: "One of the largest estates in the appellation, with the two distinct types of terroir now vinified separately to maximise the individual expressions. It's a showcase of how 2015 is lifting all of the estates in this appellation, and although this estate can be a little inconsistent, here we have tight but well integrated dark fruit flavours. It's austere, as is often the case with Laroze in its early years, but will go the distance and then some."
94
JAMES SUCKLING: "Attractive dark plums and berries with hints of mocha, leading to an upbeat, fleshy palate. Dark chocolate, berry and plum flavors with plush, lengthy tannins. Drink or hold."
90-93
ANTONIO GALLONI: "The 2015 Laroque is a sumptuous, racy wine. Bright red stone fruit, plum, blood orange, mint and wild flowers are all pushed forward in this deceptively medium-bodied Saint-Émilion. The 10% Cabernet Franc makes a significant contribution to the wine's aromatic top register and bright, saline-infused finish. There is a level of depth and overall silkiness in this old-vine Saint-Émilion that is quite appealing. The 2015 is tasty and promising, even at this early stage."
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JEB DUNNUCK: "The 2015 Château Laroque (89% Merlot, 10% Cabernet Franc and the rest Cabernet Sauvignon) from winemaker David Suire is a beauty offering tons of floral nuances in its ripe red and blue fruits, violets and bouquet garni like aromas and flavors. Ripe, opulent, and broad on the palate, with sweet tannin and a charming, yet surprisingly lengthy style, it has the depth and concentration to keep for 10-15 years."
90-92
THE WINEADVOCATE: "The 2015 Laroque is one of the grandest properties in Saint Émilion - an expansive vineyard with a château that would make most Left Bank properties look small. It has an attractive bouquet with dark black cherries, cassis and violets, well defined and with attractive, expressive Merlot that is kept under control. The palate is medium-bodied with fine-grain tannin, well-judged acidity, cohesive in the mouth with black fruit, a touch of truffle and a pleasant saline finish. New winemaker David Siure (see Pavie-Macquin, Larcis-Ducasse etc) has clearly had an impact on this Saint Émilion, and delivered a wine commensurate of its grand building. This will be a name to follow in the future."
Zum Weingut
Ein alter Turm auf dem Grund von Château Laroque erinnert noch heute an die sehr lange Geschichte dieses Betriebes - er stammt aus dem 12. Jahrhundert. Der Rest der Gebäude ist allerdings rund 500 Jahre jünger. Damals war Châteua Laroque ein prächtiges Gut, auf dem auch schon Wein angebaut wurde. Noch immer ist es eines der schönsten Châteaus auf der rechten Flussseite überhaupt. Doch 1929 sahen sich die Besitzer wegen wirtschaftlicher Schwierigkeiten gezwungen, all das aufzugeben. Bis 1935 kümmerte sich niemand um die Weinberge, dann kaufte es die Familie Beaumartin. Zu Beginn der 1960er Jahre investierten sie eine Menge Geld in das Château. Alle Weinberge wurden neu angelegt, der Keller komplett renoviert. Heute erstrecken sich die Weinberge auf 61 Hektar, davon sind aber nur 40 als Grand Cru Classé klassifiziert, der Rest als St.-Emilion Grand Cru. Die Investitionen von damals kommen den Weinen von heute zugute, denn die Reben sind inzwischen alle recht alt. Das bedeutet niedrige Erträge von exzellenter Qualität. Außerhalb Frankreichs war Château Laroque bisher nur Kennern ein Begriff. Nur wenige Kisten gingen in den Export. Das soll sich in Zukunft aber ändern, auch die Qualität soll nochmals steigen. Im Jahr 2015 übernahm David Suire die Leitung des Guts. Er genießt im Bordealais einen exzellenten Ruf, arbeitete er doch jahrelang erfolgreich mit Nicolas Thienpont und Stephane Derenoncourt zusammen. In den Weinbergen des Châteaus steht zu 87% Merlot, zu 11% Cabernet Franc und zu 2% Cabernet Sauvignon. Vor dem Abfüllen liegt der Wein für 12 Monate in Fässern, wovon die Hälfte jedes Jahr erneuert wird.
 
Fakten
Weinart: Rotweine
Ursprungsland: Frankreich
Region: Bordeaux
Appellation: Saint Emilion
Weingut: Chateau Laroque
Erzeuger/Abfüller: Chateau Laroque, 33330 Saint-Emilion, Frankreich
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Laroque, 33330 Saint-Emilion, Frankreich
Jahrgang :2015
Alkoholgehalt: 14,5 % vol
Allergene: Enthält Sulfite.
Lieferfrist: 3-5 Arbeitstage nach Eingang der Kaufbestätigung
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