100
THE WINE ADVOCATE: THE WINEADVOCATE:"One of the great modern-day Bordeaux, the 1989 Clinet still has a saturated purple color and a sweet nose of creme de cassis intermixed with incense, licorice, smoke, and mineral. As the wine sits in the glass, more blueberry and blackberry notes emerge, intermixed with some toasty oak, earth, and spice. This spectacularly concentrated, full-bodied, multi-dimensional wine is the stuff of dreams. Anticipated maturity: 2005-2025."
100
JAMES SUCKLING: JAMES SUCKLING:" This wine has such balance and harmony. I remember when it was young and how the new wood and intense fruit came out, but they have finally come together in such a beautiful way. It shows subtle and complex character of plums, cedar, dried flowers, and earth. The texture or mouthfeel is beautiful as you taste it."
100
THE WINE CELLAR INSIDER: THE WINE CELLAR INSIDER:This is my first time tasting this wine in magnum, and I was knocked out the moment the wine hit my glass. The floral, plum and truffle aromatics are a kick, but the silky, opulent textures, endless layers of exotic fruits and length stole the show. WOW! But that's what you should expect from a 100 Pt wine, right?"
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FALSTAFF: FALSTAFF:"Dunkles Karmingranat, vitale Farbe, zarte Randaufhellung. Feine Nuancen von kandierten Orangen, zart nach Nougat, feine Kräuterwürze, zarter rotbeeriger Touch, Lakritze. Am Gaumen sehr saftig, kraftvolle Textur, dunkle Schokolade, sehr gut anhaltend, schwarzes Beerenkonfit im Abgang, bleibt haften, extraktsüßer Nachhall, gewinnt mit Luft deutlich dazu, feine Röstanklänge im Abgang, facettenreich, scheint aber seinen Höhepunkt bereits erreicht zu haben."
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WEINWISSER: WEINWISSER:"Reifendes Granat. In der Nase ein offenes, sanft kompottiges Bouquet, noch Cassisreste, Vanilleschote, starke Toast-Duftnoten, verschwenderisch, nach fünf Minuten dezente Töne von frisch geschnittenen Champignons, nach weiteren fünf Minuten bereits Curry-Madeira-Duft. Im Gaumen erst süss und fett, dann trockener werdend, Körper nach einer Viertelstunde die Konsistenz verlierend, zunehmend trockener. Einst einer der besten 1989er Bordeaux, gibt der Wein seit Genusshöhepunkt vor etwa vier Jahren kontinuierlich ab."