Weinvorhersage vom 28.10.2019

612 Kisten - 98 Punkte

Noch ist Steinpilzzeit! Und was gibt es schöneres als frische, gebratene, wohl duftende Steinpilze, dazu den formidablen 2016 DUMOL CHARDONNAY HYDE VINEYARD, der mit dem Jahrgang 2016 nicht nur Bewertungen bis 98 Punkten erzielt hat, sondern zu Steinpilzen wie die Faust aufs Auge passt.
 
Fährt man von San Francisco in Richtung Norden und folgt nach der Golden Gate Bridge der Route ins Napa Valley, gelangt man zu allererst in das Carneros Anbaugebiet. Hier, noch direkt an der San Pablo Bay gelegen, wo auch im Hochsommer der Pazifik-Einfluss mit kühlen Winden und morgendlichem Nebel das Klima dominiert, stehen mit die besten Weißwein-Rebanlagen ganz Kaliforniens. Die kühlen Nächte und Winde sorgen hier für einen langsame Reifung der Trauben mit Balance, Tiefe und straffer Säure. Der HYDE VINEYARD, nunmehr 25 Jahre alt, wird seit 16 Jahren von DUMOL bearbeitet und bringt Jahr für Jahr beeindruckende Chardonnays hervor. Ein alter Wente Clone namens „Livermore old Wente clone“ der von Andy Smith, dem Winemaker von DUMOL mit lediglich 30% neuem Holz sehr behutsam ausgebaut wird, brachte mit dem Jahrgang 2016 einen unglaublichen Chardonnay von Weltformat hervor. ANDY SMITH:
„At 24 years old, our vines at Hyde Vineyard, are now fully in their prime window of fruit production. They have achieved a level of consistency and a pinnacle of quality since outgrowing the irregularity of youth; the grapes they issue forth are spectacular every vintage. It’s tough to follow such an incredible and acclaimed wine as the 2015, but our new vintage has all the hallmarks of another classic Hyde bottling...Similar to the 2013, it is rich while maintaining a dominant mineral spine and tremendous verve, with just enough acidity to buffer its deep, broad layers of flavor and texture.  Gleaming with a pale gold straw color, notes of lemon curd, honeyed apple and white peach dominate, alongside cedar and nutmeg, caraway seed and truffle. This wonderful integration of fruit and savory characteristics carries through seamlessly from aroma to palate. It’s a sophisticated wine, pure and powerful with obvious vineyard-driven density, extract and inner depth. The finish is long with an underscore of earthy lees, oatmeal and spearmint...”
 
Wir haben uns besagte Steinpilze besorgt, deren nicht zu sparsam, die 750ml wollen ja adäquat bespaßt werden und den Wein kalt in das Burgunderglas gegeben:
„In der Nase sehr dezent, zurückhaltend, weißer Pfirsich, noble Aprikose und Grapefruit. Am Gaumen satt, leichte Zitrusnote, roter Apfel, reife Aprikose und ganz dezent frische grüne blumige Noten. Cremige, runde Struktur mit schöner Mineralik und dezenter Säure. Dieser Wein ist jetzt perfekt zu trinken und macht enormen Spaß.“   
 
95 THE WINEADVOCATE:
"The 2016 Chardonnay Clare comes from the Hyde vineyard in Carneros, planted to Old Wente clone vines that are now over 20 years old. Ripe grapefruit, white peaches and lemon curd scents leap flamboyantly from the glass with wafts of orange blossoms, struck match, fresh ginger and coriander seed plus a touch of chalk dust. Medium to full-bodied, the palate is laden with citrus and stone fruit layers with loads of spicy sparks and a beautiful satiny texture, finishing very long and mineral laced."
96 ANTONIO GALLONI:
"The 2016 Chardonnay Hyde Vineyard is another wine that is positively stellar. All of the personality of Hyde comes through loud and clear. Tangerine, spice, chamomile, dried flowers, butter, hazelnut and lightly tropical notes all run through this super-expressive Chardonnay. Ample, creamy and resonant to the core, the Hyde is a winner from DuMol."
98 JEB DUNNUCK:
"One of my favorites in the lineup was the 2016 Chardonnay Hyde Vineyard, which comes from 23-year-old vines planted in one of the reference point vineyards in Carneros. Lemon, apricot, spice, flower oils, and tangerine skin are just some of the nuances here, and it builds with time in the glass. Deep, awesomely concentrated, and structured, yet still seamless and weightless, give it a year or two, count yourself lucky, and enjoy bottles over the coming 10-15 years."
 
Und wenn die Steinpilze aus sind, die Zeit des weißen Trüffels beginnt gerade. Raten Sie einmal, was unsere Empfehlung dazu ist…
 

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