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100 PARKER: "...one of the greatest young Bordeaux I have ever tasted."
Weinvorhersage vom 18. Januar 2021

100 PARKER: "...one of the greatest young Bordeaux I have ever tasted."

ROBERT PARKER ist und bleibt ROBERT PARKER. Mittlerweile persönlich leider nicht mehr in Amt und Würden, immer aber ein waches Auge auf den WINEADVOCATE richtend, erinnern wir uns der Zeiten, wo er regelmäßig im Nachbar-Appartement bei unseren vielen Parallel-Aufenthalten im Napa Valley nächtigte. Wir sehen seit seinem langsamen Rückzug mehr und mehr Nachfrage nach noch von ihm persönlich bewerteten Weinen seitens absoluter Insider-Freaks. Zudem können wir eines aus persönlicher Erfahrung feststellen, PARKER ist auf seinen Spezialgebieten ein Verkoster, wie es ihn kein zweites Mal gibt, präzise, schnell, wiederholend extrem treffsicher und exakt beschreibend in seiner Aussage. Und genau einen dieser 100 Punkte PARKER Weine hatten wir gestern - ein traumhafter Winterabend im Chiemgau - zur verführerisch guten Spinat-Tomaten Lasagne, in unserem Haus, die beste, die je unseren GAGGENAU Ofen verlassen hat, insofern mehr als passend zum 100 PARKER Punkte 2009 CHATEAU CLOS FOURTET.   Die CUVELIERS besitzen hoch oben auf dem Plateau, direkt angrenzend an das kleine Städtchen St. Emilion, 19 Hektar 1er Grand Cru Classe Lagen, bestockt mit allerfeinsten 83% Merlot, 9% Cabernet Franc und 8% Cabernet Sauvignon. Mit 28 Jahren stehen diese Reben voll im Saft und was daraus im Jahrgang 2009 vinifiziert wurde, grenzt an Wein-Wahnsinn, ein absolut unprätentiös perfekter Wein. PARKER persönlich notiert:

„After tasting it three times from bottle, I am convinced this prodigious wine is one of the greatest young Bordeaux I have ever tasted. Inky blue/purple with notes of camphor, forest floor, blackberry, cassis, sweet cherries, licorice, the wine has stunning aromatics, unctuous texture and an almost inky concentration, but without any hard edges. With considerable tannin and just enough acidity to provide definition, this wine transcends even its premier grand cru classe terroir. It is certainly the finest Clos Fourtet ever produced. Give it 5-7 years of cellaring to allow some of its baby fat to fall away. There is certainly enough structure underneath to keep for 30-50 years. Bravo! From my barrel score of 95-98, I suppose I should have seen this perfect score coming, particularly considering what proprietor Philippe Cuvelier and estate manager Tony Ballu have accomplished over the last decade. This is one of the great terroirs of St.-Emilion, nearly 50 acres high on the clay beds and deep limestone plateau of the region, just a stone’s throw from the luxury hotel and restaurant Hostellerie de Plaisance. Yields were moderate at 34 hectoliters per hectare, and the final blend is 88% Merlot, 8% Cabernet Sauvignon (somewhat unusual) and the rest Cabernet Franc, aged 18 months in 80% new oak.”   Wir notierten in winterlicher CLOS FOURTET-Lasagne Euphorie:
„Extrem dunkle Farbe, in der Nase ganz fein, nahezu verhaltend gewoben, mit dezenten Kräutern, Zigarrenblatt und feinen Fruchtaromen dunkler Beeren. Am Gaumen ein absolut distinguierter, sehr feiner Wein, der derart perfekt und komplett gebaut und strukturiert ist, dass einem die Worte fehlen. Das ist Harmonie aus dunklen Beeren, Schokolade, feinsten Tabaken südamerikanischen Ursprungs, seidigem Kaschmir und straff sitzendem Smoking. Die dezente Süße in Kombination mit der Säure und diesen unglaublich feinen, nahezu nicht spürbaren Tanninen, formen einen Trinkfluss und eine Harmonie, die wir so bis dato in keinem anderen 2009er Bordeaux gesehen haben - wie wir bereits geschrieben haben, unprätentiös perfekt! Wer meint, dass PARKER Power als primäres Kriterium gewichtete, wird hier eines Besseren belehrt.“   Leider nur reduzierte sich der Füllstand der Flasche exponentiell proportional zur Lasagne. Trotzdem oder gerade deshalb ein kulinarisches Highlight der Sonderklasse. Übrigens: JEB DUNNUCK gibt ebenso deren 100:
"The greatest Clos Fourtet I've ever tasted, eclipsing the heavenly 2005 and 2015, the 2009 Château Clos Fourtet offers an insane bouquet of black cherry and black currant fruits as well as a loads of smoked tobacco, chocolate, licorice, and toasted spices. It shows a touch of classic limestone-influenced white truffle with time in the glass and is as majestic as they come on the palate, with full-bodied richness, a seamless texture, beautiful tannins, and a monster of a finish. A blend of 88% Merlot, 8% Cabernet Sauvignon, and 4% Cabernet Franc brought up in 80% new French oak, this magical Saint-Emilion can be enjoyed any time over the coming 30-40 years."

2009 Chateau Clos Fourtet Chateau Clos Fourtet Saint Emilion
Rotwein
95
ANTONIO GALLONI: "The 2009 Clos Fourtet has a generous and opulent bouquet with red cherries, kirsch, fig and light mocha aromas that gently unfold, retaining admirable definition and poise. The palate is medium-bodied with supple tannin, a fine bead of acidity, good structure. A more masculine, serious finish exerts impressive control. This is a classy Saint-Émilion with plenty of ageing potential. Tasted blind at Farr Vintners’ 2009 Bordeaux tasting."
97
DECANTER: "Strikingly different in construction from the Pomerol that it was paired with in the blind tasting, this is rich and hedonistic both on the nose and the attack, with a punch of ripe raspberry, blueberry fruits and clear oak finessing. Give it a minute in the glass, and the definition and precision pulls everything into an orderly line, with lift, spiced clove and salinity on the finish that stretches out in your mouth, giving a reflection of the Asteries limestone terroir that is covered with just 40cm of topsoil in much of the vineyard (up to 1m in other sections). Tasting more in line with its En Primer promise than when I had this wine two years ago, a brilliant St Emilion and a classic of its type."
92-94
FALSTAFF: "Feinwürzig, zart rauchig unterlegte Dörrobstanklänge, Orangenzesten. Rotbeerige Nuancen, frisch strukturiert, angenehme, süße Tannine, finessenreich und harmonisch, feiner Schokoladenachhall, sehr delikat, bereits jetzt sehr ausgewogen."
94
JAMES SUCKLING: "Tons of black fruit, plenty of smoke and some balsamic character make a dramatic statement on the nose. On the palate there's rather sweet fruit at the front, then major tannins come through at the finish that still need time to fully resolve. Better after 2022."
17,5
JANCIS ROBINSON: "Tasted blind. Dark, youthful crimson. Sweet, gentle, well-balanced nose. Fairly lightweight but with great charm and balance. For classicists. This still has something to give. Impressive persistence. All in its place. Aromatic and dense."
100
JEB DUNNUCK: "The greatest Clos Fourtet I've ever tasted, eclipsing the heavenly 2005 and 2015, the 2009 Château Clos Fourtet offers an insane bouquet of black cherry and black currant fruits as well as a loads of smoked tobacco, chocolate, licorice, and toasted spices. It shows a touch of classic limestone-influenced white truffle with time in the glass and is as majestic as they come on the palate, with full-bodied richness, a seamless texture, beautiful tannins, and a monster of a finish. A blend of 88% Merlot, 8% Cabernet Sauvignon, and 4% Cabernet Franc brought up in 80% new French oak, this magical Saint-Emilion can be enjoyed any time over the coming 30-40 years."
97
THE WINE CELLAR INSIDER: "Silky, pure, fresh, ripe, concentrated and loaded with opulently textured, ripe, deep fruits, this is delicious. Full bodied, lush and mouth filling, the wine serves up licorice, smoke, spice box, plums, cherries, earth and herbs with ease. This stunner is just starting to wake up, in a few more years, this is going to be even better!"
95
THE WINEADVOCATE: "The 2009 Clos Fourtet is medium to deep garnet colored and opens on a medicinal/Band-Aid note, giving way to appealing baked red and black fruit notes with touches of dried herbs, tree bark, chargrill and a ferrous waft. The palate is full-bodied with firm, chewy tannins and plenty of muscular fruit, finishing earthy and just a little hard."
18
WEINWISSER:" Tiefes Purpur. Feines, süssbeeriges Bouquet mit Himbeeren und Kirschen sowie milchigem Schimmer darüber. Im Gaumen mit schönem Stoff und eleganten Tanninen, Milchkaffeetouch, gross, mit Finesse und Klasse, gut balanciert, aber irgendwie unspektakulär."
95
WINE ENTHUSIAST: "Elegant as well as rich, this is a beautiful wine. It has great depth of flavor, the sweetest fruit, deliciously ripe. At the same time, the tannins are an underlying sustenance to the impressive ageworthiness."
93
WINESPECTATOR: "Rather ripe, but nicely framed by singed apple wood, which keeps the core of damson plum, black currant and black cherry flavors at bay for now. Licorice root and black tea notes undercut the finish, which is on the grippy side. This opens steadily in the glass, too. Merlot, Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. Best from 2014 through 2027. 3,750 cases made."
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