
Weinvorhersage vom 9. November 2021
Die absolute Weißweinperfektion
Erst im Sommer des Jahres waren wir bei MARK AUBERT in Kalifornien zu unserem regelmäßigen Besuch. Gehen Sie auf unseren Instagram-Account, dort können Sie sich ein umfangreiches Bild über die AUBERT WINERY machen. Zu verkosten gab es neben mehreren aktuellen Jahrgängen auch den einen oder anderen gereiften Chardonnay, völlig unglaublich, wie grandios diese Weine sind. MARK persönlich bezeichnet seine Weine als hedonistisch, zu 100% in französischen Barriques vergoren und gereift, interpretieren diese Kalifornien wie es sein soll. Reife weiße Frucht, mit enormer Frische und knackigen Zitrusaromen. Zum Namen MARK AUBERT muss man ohnehin nicht viel anmerken. Er füllt die Titelseiten der weltweiten Weinpresse wie kaum ein anderer. Gelernt hat MARK bei keiner Geringeren als Helen Turley, in der Folge führte er viele Jahrgänge von Bryant Family, Colgin, Futo oder Peter Michael zu enormem Ruhm. Durch seine unglaubliche Reputation und seinen grandiosen Namen eröffnen sich MARK Zugänge zu Traubenmaterial aus den Besten der Besten aller CHARDONNAY Lagen Kaliforniens. Die Weinberginhaber haben berechtigt hohes Interesse an ihn zu verkaufen, katapultiert er doch deren Marktwert enorm nach oben. So sind es mittlerweile neun verschiedene Lagen, die MARK vinifiziert, Weinberge, die die Essenz des kalifornischen Chardonnays repräsentieren, alte Reben selektierter Burgunder-Klone, die auf kühlen Böden stehen. Und wir können Ihnen drei davon aus dem Super-Weißweinjahr 2018 anbieten, leider aber nur in homöopathischen Kleinstmengen als 3er-Kollektion mit je einer Flasche, dafür mit bis zu 100 Punkten in PARKERS WINEADVOCATE bewertet. Die Kollektion enthält jeweils eine Flasche nachfolgender Weine: 2018 AUBERT CHARDONNAY LAUREN VINEYARD 100 THE WINEADVOCATE:
"Lauren Vineyard (named after Mark Aubert's daughter) is planted to four different clones: two Old Wente clones, Mount Eden and Corton-Charlemagne. The 2018 Chardonnay Lauren Estate comes barreling out of the glass with a knock-out nose of juicy nectarines, ripe Bosc pears and honeydew melon, backed up by nuances of butterscotch, crystalized ginger, pie crust and honeycomb. Full-bodied, rich, spicy and so, so seductive, the palate is as opulent as it is impeccably poised, finishing with epic length and depth." 95-98 ANTONIO GALLONI:
"The 2018 Chardonnay Lauren Vineyard, from vines planted in 1993, is the wine that, for me, brings together all the best elements of the Aubert style. Nuanced and silky, the 2018 is pure class from the very first taste. Lemon oil, white flowers and mint accents add complexity, but there is something about the wine's textural feel that just elevates it." 2018 AUBERT CHARDONNAY POWDER HOUSE 96-99 THE WINEADVOCATE:
"The second vintage of this wine, the 2018 Chardonnay Powder House comes from eight acres of what are now estate-owned vines planted in 2013 to Hyde Old Wente and Mt. Eden clones on Goldridge soils. The vineyard is located in downtown Forestville, right across from the high school. It bursts with tantalizing notions of peaches and cream, orange sherbet and lemon pastilles giving way to a grounded, serious core of Bosc pears, beeswax and baking bread. Full-bodied with a gorgeous creaminess to the texture, it delivers loads of citrus sparks among the stone fruit background with a lively backbone and very long finish. 1,000 cases were made." 97 JEB DUNNUCK:
"The first vintage of this cuvée I’ve been able to taste (it was first made in 2017), the 2018 Chardonnay Powder House comes from a site on the Sonoma Coast and is from a mix of old Wente and Mt. Eden clones. Its lighter gold hue is followed by a beautiful bouquet of white flowers, honeyed white peach, nectarines, and mint. It’s a classic Aubert Chardonnay, with clean, pure, complex aromatics, full-bodied richness, bright acidity, and a stunning sense of opulence pared with freshness. Drink bottles over the coming 7-8 years." 2018 AUBERT CHARDONNAY HYDE & SONS VINEYARD 98 THE WINEADVOCATE:
"The 2018 Chardonnay Larry Hyde & Sons was of the last vineyards picked, in mid-September. This section of Hyde vineyard is located on the Napa side of Carneros and is planted to Corton-Charlemagne clone on St. George rootstock. It strides confidently out of the glass with a very serious nose of baked apples, pear tart, almond croissant and candied ginger with wafts of struck flint and sea spray. The full-bodied palate is impactful and yet achingly elegant, featuring loads of mineral sparks coming off the apple and pear flavors, delivering a long, satisfying, almond-laced finish. Give it a further year or two in bottle and drink it over the next 10 years." 98 JEB DUNNUCK:
"I’d wager one of the top Chardonnays to come out of Carneros, the 2018 Chardonnay Larry Hyde & Sons just about jumps from the glass with its huge nose of buttered lemons, flower oil, nectarines, green almonds, and exotic floral notes. From one of the cooler sites Aubert works with, this medium to full-bodied beauty has an incredible sense of purity, good acidity, and a great finish." AUBERT ist die Spitze des kalifornischen Chardonnays! Leider aber haben selbst wir als Exklusiv-Importeur und einziger Importeur in Europa nur Mini-Mengen zur Verfügung. Eines aber ist klar, für analoge Qualitäten zahlt man im Burgund für eine Flasche das, wofür Sie hier deren drei erstehen.
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