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Der 100 Punkte Nachfolger!
Subskription vom 18. Juli 2019

Der 100 Punkte Nachfolger!

Bereist man wie wir, Bordeaux seit nahezu 30 Jahren, dies vielmals j√§hrlich, sieht man Entwicklungen, lernt die key-player, underdogs und die up an coming stars kennen, lernt zu differenzieren und zu selektieren. Vor 25 Jahren trafen wir erstmalig Bob Wilmers nebst VERONIQUE SANDERS auf CHATEAU HAUT BAILLY, niemand sprach so richtig √ľber dieses Gut. Irgendwie aber hinterlie√ü CHATEAU HAUT BAILLY, vielmehr noch der mittlerweile leider verstorbene Bob Wilmers und seine charmante Direktorin Veronique von Anfang an einen bleibenden Eindruck. Still heimlich und leise, extrem distinguiert und gentlemen-style, ohne breitschultriges Auftreten kehrte CHATEAU HAUT BAILLY √ľber die Jahre mehr und mehr zu dem zur√ľck, was das Gut einmal auszeichnete. Jahrg√§nge wie 1945, 1961 oder 1964, Wein-Legenden, die immer wieder, so erst vor wenigen Jahren der 64er auf PARKERS Page, hoch bewertet wurden. Vergessen Sie nicht, CHATEAU HAUT BAILLY war bis in die Anf√§nge des 20. Jahrhunderts teurer als alle Premier Crus! Mit dem Jahrgang 2009 schlie√ülich ging der Geigerz√§hler sprichw√∂rtlich auf Vollausschlag: 100 Parker Punkte! F√ľr die extrem sympathische VERONIQUE SANDERS allerdings erst der Anfang. Aktuell entsteht ein nagelneuer Keller, der f√ľr Furore und einen weiteren Qualit√§ts-, wie Preisschub sorgen wird. ¬† Jetzt aber zum Jahrgang 2018! Lediglich 21hl/ha, die aber reflektieren in einer Art und Weise, das unglaubliche Potential dieses Terroirs, dass man kaum glauben kann, dass so etwas aus Trauben entstehen kann. Wie anf√§nglich geschrieben, 2018 CHATEAU HAUT BAILLY ist absolute Perfektion an Diskretion, Distinguiertheit und Feinheit, gepaart mit so unglaublicher Stoffigkeit, S√ľ√üe, Komplexit√§t und Mineralit√§t, dass die Kollegen in Clos Vougeot vor Neid nur erblassen k√∂nnen. Wie gesagt, all das bekommen Sie aktuell noch zu vern√ľnftigen Preisen. Wir sind aber erst am Anfang der Verfilmung einer Erfolgsstory, deren Drehbuch neu geschrieben wurde! Tun Sie sich deshalb selbst einen Gefallen und packen hiervon etwas mit auf Ihre 2018er Orderliste! In Bordeaux war der Wein √ľbrigens binnen einer Stunde ausverkauft! Wir k√∂nnten gut und gerne nach Bordeaux zur√ľckverkaufen. 96-98+ THE WINEADVOCATE:

"The 2018 Haut-Bailly is blended of 55% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 5% Petit Verdot and 5% Cabernet Franc. Grapes were harvested September 17 to October 9, and the wine has 14.4% alcohol. Deep purple-black in color, it opens slowly with profound notions of Black Forest cake, crème de cassis, roasted nuts and black olives, unfurling to reveal notions of menthol, crushed rocks, molten licorice and chargrilled meat plus a hint of lilacs. Full-bodied, rich and densely laden with layer upon layer of vibrant black fruits and mineral nuances, it has a solid backbone of firm, velvety tannins and seamless freshness, finishing very long with compelling restraint and exciting energy." 97 FALSTAFF:
"Dunkles Rubingranat, violette Reflexe, dezente Randaufhellung. Dunkles Beerenkonfit, schwarze Kirschen, etwas Cassis, feine Edelholznuancen, zarte Kr√§uterw√ľrze. Stoffig, engmaschige Textur, extrakts√ľ√ü, pr√§sente, vollreife Tannine, dezente S√§urestruktur, verf√ľgt √ľber gro√üe L√§nge, ein kraftvoller Speisenbegleiter mit sicherem Entwicklungspotenzial." 19+ WEINWISSER:
"55 % Cabernet Sauvignon, 35 % Merlot, 5 % Cabernet Franc, 5 % Petit Verdot, 21 hl/ha, 60 % Grand Vin. Undurchsichtiges Purpur mit schwarzer Mitte. Verf√ľhrerische Nase nach Backpflaumen und Schattenmorellensaft. Im zweiten Ansatz duftige Veilchen und Cassis(lik√∂r). Am kr√§ftigen Gaumen mit engmaschigem Tanninger√ľst, cremiger Textur gepaart mit unglaublicher Eleganz und Rasse, die Tannine sind superfein, auf den Punkt gelesen. Im geb√ľndelten Finale schwarzbeerige Frucht, Eisenkraut, Mokka, endet mit einer edlen Bitternote ‚Äď ein √Ä point-Pessac und die Nr. 1 in L√©ognan! Dieser PLV-Wert ist weiterhin auf Erfolgskurs und bei passendem Preis eine Top-Empfehlung." 95-97 WINE ENTHUSIAST:
"This wine initially seems easy and just packed with fruit. As you delve behind the black fruits, the tannins come into play. The considerable structure shows concentration with a dense side that has power and a lighter side that has fresh fruit. The wine should age impressively." 98 DECANTER:
"This is a serious 2018, structured, layered and full of Haut-Bailly signature. The texture is striking, with the silkiness emphasised by a pH of 3.87 and a relatively high alcohol that is effortlessly integrated into the body of the wine. The complexity builds slowly through the palate but the persisting feeling is of menthol, a lifting off and peeling back of the intensity, revealing the fresher more nuanced notes underneath. There¬īs a lot of the 2015 character here, in terms of its enjoyable structure and generous fruit, but it¬īs more like 2016 in its serious finish, and there¬īs no question that this will age well." 97-98 JAMES SUCKLING:
"Incredible depth of fruit to this with a center palate that shows superb character and texture. I love the hazelnut and coffee-bean undertones to the beautiful fruit, which shows great finesse. Full-bodied yet compact and tight, giving a sense of agility and flight to the wine. Extremely tight and polished tannins." 94-97 ANTONIO GALLONI:
"The 2018 Haut-Bailly speaks with real authority and class. Deeply spiced notes lead into a core of red/purplish berry fruit, lavender, licorice, new leather, menthol and tobacco. Vivid and dramatic in bearing, the 2018 possesses striking resonance from start to finish. There is plenty of tannin as well, but it is pretty much buried by the sheer luxuriousness of the fruit, while the mid-palate and saline-infused finish show terrific freshness as well as purity. The blend is 55% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 5% Cabernet Franc and 5% Petit Verdot." 18 VINUM:
"Schafft das Kunstst√ľck, Vollmundigkeit, Alkoholreichtum und Struktur mit Saft und Rasse zu verbinden und dabei den Stil des Gutes und den Stil der Appellation zu bewahren." 96-98 THE WINE CELLAR INSIDER:
"With a gorgeous, deep ruby hue, the wine pops from the glass with floral, tobacco and a m√©lange of fresh fruits. The wine is full-bodied, concentrated, powerful and refined but what¬īs more important here is the elegance in the mouth, the sweetness in the fruit and the balanced levels of acidity, giving you simultaneous weight, lift, length and purity in a classic, restrained style. The wine was made from 55% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 5% Petit Verdot and 5% Cabernet Franc, reaching 14.4% alcohol with a pH of 3.87. The Grand Vin was produced from 50% of the harvest, which took place from September 17 to October 9. 2018 was produced from some of the lowest yields in the history of the estate at 21 hectoliters per hectare." 97-100 JEB DUNNUCK:
"A wine that¬īs going to flirt with perfection, the 2018 Ch√Ęteau Haut-Bailly is a blend of 55% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, and 5% Each of Petit Verdot and Cabernet Franc, brought up in 60% new French oak. Hitting 14.5% alcohol, its deep purple color is followed by a fabulous bouquet of pure cr√®me de cassis, crushed violets, white flowers, graphite, and damp earth. An incredibly powerful, opulent wine, it nevertheless has sensational purity as well as the freshness and elegance that¬īs the hallmark of this terrific estate. It will drink well in just a few years yet keep for 20-25 years or more." ¬† Nochmals etwas zu Ihrer Information, insbesondere wenn Sie beabsichtigen derart hochwertige Weine zu erwerben. Sehen Sie sich die Liefer- und Kommissionier-Kette Ihres Lieferanten an, oder lassen Sie sich diese zeigen. Neben UNGER WEINE gibt es keinen Lieferanten, der Ihnen von der Abholung aus Bordeaux √ľber die monatelange Kommissionierung bis zur Auslieferung zu Ihnen, auch nur ann√§hernd gleichwertige Lager- und Kommissionier-Bedingungen offerieren kann. Ihr Geld, insbesondere Ihre Weine sollten es Ihnen wert sein! Als Subskriptionskunde der Firma UNGER WEINE genie√üen Sie den Vorteil Ihre Subskriptionseink√§ufe des Jahrganges 2018 ohne Bearbeitungsgeb√ľhr f√ľr die Ein- und Auslagerung in unser Weinlager UNGER WEINE-DER KELLER √ľberf√ľhren zu k√∂nnen. Zudem zeichnen Sie Ihre Subskription, die erst in zwei Jahren zur Auslieferung kommt, bei einem finanziell soliden, familiengef√ľhrten Unternehmen, welches in eigenen Immobilien agiert, nicht bei einer Mindestkapital-abgesicherten GmbH. Wie in den vergangenen Jahren informieren wir Sie selbstverst√§ndlich tagt√§glich auf unserer Spezial-Page www.subskription-bordeaux.de, der ersten Subskriptionspage Deutschlands, √ľber neue Weine. Den umfassenden Jahrgangsbericht finden Sie wie gewohnt www.subskription-bordeaux.de.

2018 Chateau Haut Bailly Chateau Haut Bailly Pessac Leognan
Rotwein
97
ANTONIO GALLONI: "The 2018 Haut-Bailly soars out of the glass, showing magnificent poise that only grows with time. Sweet, perfumed aromatics, silky tannins and mid-weight structure add to its considerable allure. Ripe red berry fruit, spice, blood orange, licorice, cedar, tobacco and menthol are all woven together in an effortless, classy Haut-Bailly that delivers the goods. I suppose the 2018 doesn't quite have the explosive energy of the very best years, but it more than makes up for that with its sensual, seductive personality."
98
DECANTER: "First vintage under Chris Wilmers, succeeding his father Bob. A brilliant Haut-Bailly, living up to its En Primeur promise, packed with ripe rippling black and red berry fruit and a wonderful velvety texture. Still extremely young, more closed than it was during En Primeur but packed with layers of brilliance, saline quality on the finish, with a tight slate grip slowing everything down. 5% Cabernet Franc completes the blend, co-fermented with Petit Verdot. A yield of 21hl/ha. Drinking Window 2028 - 2045"
97
FALSTAFF: "Dunkles Rubingranat, tiefer Kern, violette Reflexe, zarte Randaufhellung. Reife dunkle Beerenfrucht, zart nach Feigen und kandierten Orangenzesten, zart nach Velours und Nougat, facettenreich und einladend. Saftig, extrakts√ľ√ü und elegant, feine Kirschfrucht, seidige, gut integrierte Tannine, mineralisch-salzig im Abgang, schon sehr gut entwickelt, finessenreich im Nachhall, sicheres Reifepotenzial. (2020‚Äď2060)"
99
JAMES SUCKLING: "Complex and expressive nose, offering red and dark fruit, spices and pepper with wood and mushroom undertones. Fresh mussel shell and a hint of ink, too. Full-bodied with a fine texture and great balance between the acidity and the controlled, tannic structure. Very long finish. Goes on and on. Tiny production, 21 hectoliters per hectare. Try after 2025."
17
JANCIS ROBINSON: "Tasted blind. Deep crimson. Headily exotic on the nose ‚Äď really quite captivating. Rich ‚Äď so rich it‚Äôs almost drinkable without food. Freshness is not its USP but its drama is. The worry was that this particular bottle was possibly oxidising."
98
JEB DUNNUCK: "The Grand Vin 2018 Ch√Ęteau Haut-Bailly checks in as 55% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, and the balance Petit Verdot and Cabernet Franc. It spent 18 months in 60% new French oak. This is a beautiful, classic expression of this terroir, and its dense purple hue is followed by gorgeous black cherry and cassis fruits interwoven with ample tobacco leaf, cedary herbs, earth, truffle, and floral nuances. While 2018 was a hot, dry year (at the end of the season anyway), this shows a mix of cooler-climate, vibrant aromatics paired with a rich, concentrated, fresh style on the palate. It has plenty of tannins, flawless balance, and a great finish. A beautiful, elegant 2018, it's going to need 5-7 years of bottle age and keep for 3-4 decades."
98
THE WINE CELLAR INSIDER: "The nose is off the charts with its cornucopia of black and red fruits, smoke, wet earth, spice box and Cuban cigar profile. On the palate the wine offers almost unequaled depth of flavor, concentration, richness, silky tannins and wave after wave of perfectly ripe, fresh, pure black and red fruits. The seamless finish seems almost endless as it builds and expands. Haut Bailly is not a flashy wine. It often shows much better with cellaring. Give this at least 10 years before pulling a cork. The wine was made from 55% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 5% Petit Verdot and 5% Cabernet Franc. 2018 was produced from some of the lowest yields in the history of the estate at 21 hectoliters per hectare, cutting the production in half. If this is your style of wine, you might want to grab a few bottles."
96
THE WINEADVOCATE: "The 2018 Haut-Bailly is blended of 55% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 5% Petit Verdot and 5% Cabernet Franc, and it has 14.4% alcohol. Deep garnet-purple colored, it needs a little coaxing to unlock a powerhouse of black fruit preserves, offering notes of blackberry pie, crème de cassis and black cherry compote, giving way to nuances of Chinese five spice, camphor, chocolate box and licorice with a touch of crushed rocks. The medium to full-bodied palate is jam-packed with plush textured, rich black fruits, supported by a lively backbone and finishing long and spicy. It is decadently tempting to drink now, but give it 5 years in bottle to begin to see its full glory, while it should continue to transform for a further 20 years or more in cellar."
19+
WEINWISSER: "Purpur mit satter Mitte und zartem rubinrotem Rand. Was f√ľr ein feingliedriges Parf√ľm mit roten Pflaumen, edler Cassisw√ľrze und zartem Veilchenduft, dahinter Brasiltabak, Bleistiftmine und helles Edelholz. Am sublimen Gaumen mit cremiger Textur, herrlicher Extraktf√ľlle und kakaoartigem engem Tanninger√ľst ‚Äď alles hier ist am richtigen Platz! Im konzentrierten nicht enden wollenden Finale ein Feuerwerk von Wildkirsche, Schlehensaft und tiefsch√ľrfender dunkler Mineralik, endet mit k√∂niglicher Adstringenz. Hat den 1. Platz in L√©ognan erfolgreich verteidigt! Kaufen!"
96
WINE ENTHUSIAST: "The balance between Merlot and Cabernet Sauvignon in this wine gives it swathes of rich fruit and a classic structure. Blackberry flavors layered with firm, dense tannins convey elegance and richness. This is a ripe wine, generously proportioned and ready for aging."
95
WINESPECTATOR: "Packed with steeped plum, blackberry and cassis flavors, this also sports licorice root, applewood and tar notes. Dense and shows a chewy edge, but it's seriously long, energetic and vibrant, so just cellar to let it unfurl. Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc and Petit Verdot. Best from 2023 through 2038. "
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