Weinvorhersage vom 15. Januar 2021
...übersetzt: "einzigartig"
UNICO des Kult-Weingutes VEGA SICILIA im spanischen Ribera del Duero schreibt seit 1915, mittlerweile also mit annähernd 100 produzierten Jahrgängen, eine einzigartige Geschichte! Und wir haben die große Freude, Ihnen eine limitierte Menge 2010 VEGA SICILIA UNICO mit 318,00 Euro zu einem sensationell günstigen Preis offerieren zu können, ein Wein, der sein Attribut „einzigartig“ zu Recht trägt. Mit 99 Punkten von JAMES SUCKLING, 98 Punkten im DECANTER Magazin, weiteren 97 Punkten bei PARKER und 19 Punkten von JANCIS ROBINSON wird das von der Fachpresse unzweifelhaft bestätigt. 94% Tinto Fino (Tempranillo) und 6% Cabernet Sauvignon, ausgebaut für 10 Jahre in einer Mischung aus französischer und amerikanischer Eiche mit anschließender Flaschenreife, ergaben mit dem Jahrgang 2010 ein Monument von einem UNICO, ein Wein, der erst am Anfang eines langen Lebens steht, bereits jetzt aber derart beeindruckt, dass man schon eine sehr verlassene Ecke des Kellers finden muss, um ein paar Flaschen über die Jahre zu retten. Denn was UNICO mit weiterer Reife zeigt, kann man nur nachvollziehen, wenn man es bereits einmal erlebt hat. Wir hatten vor ein paar Jahren die Gelegenheit bei einem Besuch von Peter Sisseck auf seinem praktisch um die Ecke gelegenen Weingut gemeinsam 2010 VEGA SICILIA UNICO zu verkosten, unter uns: Die Flasche war danach leer!:
99 JAMES SUCKLING:
"This is still very tight and closed with so much depth and beauty. The linear line to this is very vertical and draws you down. It shows intense blackberry, dark-chocolate, hazelnut and walnut character. Full body. Chewy yet extremely polished. Precise. Shows decadence. So drinkable already, but better in 2022." 98 DECANTER:
"Unico is Tinto Fino, with 6% Cabernet Sauvignon, in contrast to Valbuena No.5, which has a small dash of Merlot. It opens with alluring aromas of dark plums, spice and oak. As expected, it's powerful, intense and very long, but within that you can note the very fine tannins, the result of the assiduous attention to ageing in different types and sizes of vats over the years. There's an element of tobacco smoke, of black fruits, of the dark plums promised in the aromas, the whole beautifully integrated. A vintage and a wine that's hard to better. This has 25 to 30 years ahead of it, but you could also enjoy it within a few years - that's the essence of Vega Sicilia, its interplay of youth and ageability." 19 JANCIS ROBINSON:
"It is magnificent that, even though 10 years have passed, the fruit is still present, in perfect harmony with the tertiary aromas. This is undoubtedly a great vintage for Único. Perhaps among those that will last the longest. Tannin is velvety but present with great depth. I love when the notes of blackcurrant appear on the palate. It is a complete wine and a vintage that will undoubtedly keep going and grow over time. It is one of the most powerful vintages that I can remember." 97 THE WINEADVOCATE:
"I was surprised by the aromatics of the 2010 Único, cropped from a powerful and concentrated year that delivered this blend of 94% Tinto Fino (aka Tempranillo) and 6% Cabernet Sauvignon, with 14.5% alcohol and a highish pH of 3.87. It fermented with indigenous yeasts and matured in a combination of French and American oak barrels and 20,000-liter oak vats and aged for almost six years. It feels quite ripe and somehow old style, dominated by ripe black fruit, with a rustic and earthy touch. It has an ample palate, concentrated and powerful, with some earthy tannins. 85,185 bottles, 3,362 magnums, 228 double magnums and 36 Imperials were produced. It was bottled in June 2016." Wir haben nur eine kleine Menge zur Verfügung, warten Sie deshalb nicht zu lange!