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Die Doppel-100
Weinvorhersage vom 20. Mai 2019

Die Doppel-100

100 Punkte von ROBERT PARKER persönlich und 100 Punkte von JAMES SUCKLING wird es in dieser Form so nicht mehr geben. So geschehen dem 2013 DOMINUS aus dem Napa Valley.   Der Besitzer CHRISTIAN MOUEIX, Inhaber von Chateau Trotanoy, Chateau Lafleur Petrus und vormals Chateau Petrus vinifiziert aus diesem legendären Weinberg eine Napa-Stilistik, wie sie näher an Bordeaux nicht sein kann. Die etwa 50 Hektar am westlichen Taleingang des Napa Valley gelegen, sorgten bereits unter dem Etikett Inglenook Anfang des 20. Jahrhunderts, Jahrzehnte lang für Furore. Hier entstanden unglaublich langlebige Weinlegenden, die noch immer zum besten zählen, was man aus Weintrauben vinifizieren kann. Dieses Terroir hat fürwahr Weingeschichte geschrieben, denn bereits seit etwa 1850 wurde hier im Inglenook Vineyard, Wein kultiviert. CHRISTIAN MOUEIX kam 1968 nach Kalifornien, studierte an der berühmten UC Davis Weinbau und formte im Jahr 1982 mit Robin Lail und Marcia Smith, Tochter des berühmten Weinmakers John Daniels, das Weingut DOMINUS. 1983 wurde der erste Wein produziert. Unter Leitung der berühmten Architekten Jacques Herzog und Pierre de Meuron wurde in der Folge eine sensationelle Winery gebaut. Die Verblendung und Teile der tragenden Struktur wurden aus mit Lavastein gefüllten Drahtkörben erstellt - eine Architektur Referenz. Die Erziehung der Reben im „dry-farmed“ Weinberg erfolgt nach einem äußerst ungewöhnlichen „double-double Gyuot System“ so bezeichnet es der technische Direktor Tod Mostero. Das heißt, dass jede Rebe anstatt zwei Armen vier Arme trägt, die auf etwa 50cm Abstand parallel nebeneinander an Drähten verlaufen. Die Pflanzdichte ist dabei deutlich geringer als normal, die Zeilenabstände mit 3m deutlich größer. Das dieses System für DOMINUS Sinn macht, haben unzählige Jahrgänge dieses legendären Weins bewiesen. Wer einmal einen großen Jahrgang DOMINUS getrunken hat, will diesen Wein immer wieder trinken!   Wir haben 2013 DOMINUS erst vor kurzem auf dem Weingut getrunken und waren irre beeindruckt! Was hier in der Flasche steckt und sich nach 4 Stunden Dekantierzeit präsentiert ist an Präzision, Frucht, Länge und Tiefe, schwer zu schlagen. Das dürfte den für uns bis dato besten Jahrgang 1991 schlagen. 2013 DOMINUS ist ein absoluter Traumstoff, den wir gerne in 10 oder lieber 20 Jahren nochmals trinken würden. Und wenn wir es nicht sind, dann eben die Kinder.   100 THE WINEADVOCATE:

"The 2013 Dominus is, to my way of thinking, one of the most profound wines Christian Moueix has yet made in his rather brilliant winemaking history, both in France and in Napa Valley. This wine, with very low yields of only 3,500 cases and a final blend of 89% Cabernet Sauvignon, 7% Petit Verdot and 4% Cabernet Franc, offers up notes of cedar wood, forest floor, loamy soil and oodles of blackberry and blackcurrant fruit. Very opaque purple in color, super-pure and intense, this wine has low acidity, but ripe, noticeable tannins. This is a 30- to 40-year wine and a profound effort from this famous vineyard in Yountville. Drink it over the next 40+ years." 100 JAMES SUCKLING:
"The aromas to this are multidimensional and fascinating with black truffles, bark, cloves, black currants, citrus, and even ginseng. Full-bodied, yet reserved and austere with chewy and powerful tannins that remain polished and refined. The flavors are more umami and savory. Then there are forest fruits and blood-orange undertones. The wine goes on for minutes. A wine to age for a lifetime. It´s an experience to taste this. A new classic showing its history and tradition as a source of the greatest wines ever from Napa. A wine to enjoy forever."   Wir haben nur Mini-Mengen zur Verfügung und werden entsprechend zuteilen müssen.

2013 Dominus Moueix Napa Valley
Rotwein
100
THE WINEADVOCATE: "The 2013 Dominus is, to my way of thinking, one of the most profound wines Christian Moueix has yet made in his rather brilliant winemaking history, both in France and in Napa Valley. This wine, with very low yields of only 3,500 cases and a final blend of 89% Cabernet Sauvignon, 7% Petit Verdot and 4% Cabernet Franc, offers up notes of cedar wood, forest floor, loamy soil and oodles of blackberry and blackcurrant fruit. Very opaque purple in color, super-pure and intense, this wine has low acidity, but ripe, noticeable tannins. This is a 30- to 40-year wine and a profound effort from this famous vineyard in Yountville. Drink it over the next 40+ years."
100
THE WINE CELLAR INSIDER: "Chocolate, mint, tobacco, and brooding dark berries create the perfume. Dense, full bodied, incredibly rich, yet the wine is so silky and elegant, it is impossible to stop drinking it. The biggest problem with this wine is that it’s not going to last. Well, to be more precise, once you open and start drinking it, this is so deceptively easy to drink, the bottle will be emptied much too soon. The wine was made from a blend of 89% Cabernet Sauvignon, 7% Petit Verdot and 4% Cabernet Franc."
100
ANTONIO GALLONI: "The 2013 Dominus overwhelms all the senses with its magnificent overall balance and towering intensity. Deep and nearly impenetrable in the glass, the 2013 boasts off the charts dry extract and overall power. Violets, smoke, black cherries, menthol, incense, crème de cassis and dark spices are some of the many signatures that take shape in the glass. Even better in bottle than it was in barrel, the 2013 is utterly magnificent. This is a remarkably vivid, nuanced wine considering its sheer size."
99
DECANTER: "A captivating bouquet of violets, lilac, black fruit, blood orange and meaty soil tones is striking for its extravagent range and amplitude- and on the palate, the wine is three-dimensional, sophisticatedly savoury, and massive but refined. Tod Mostero remarks that, having crafted the 2013 Dominus, he can die happy as a winemaker. Selection here was especially rigorous, as the team wanted to realise the vintage's unparalleled potential as fully as possible, so only 3,500 cases were produced. A special label commemorates the 30th anniversary of Dominus Estate."
100
JAMES SUCKLING: "The aromas to this are multidimensional and fascinating with black truffles, bark, cloves, black currants, citrus, and even ginseng. Full-bodied, yet reserved and austere with chewy and powerful tannins that remain polished and refined. The flavors are more umami and savory. Then there are forest fruits and blood-orange undertones. The wine goes on for minutes. A wine to age for a lifetime. It´s an experience to taste this. A new classic showing its history and tradition as a source of the greatest wines ever from Napa. A wine to enjoy forever."
92
WINESPECTATOR: "Dense and earthy, with a submerged core of rich blackberry, currant, anise and sage flavors. The dusty, loamy earth character lends balance and definition. Ends with cedary tannins and good length. Cabernet Sauvignon, Petit Verdot and Cabernet Franc. Drink now through 2032. 3,500 cases made."
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