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Weinvorhersage vom 30. April 2021

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Wir hatten bereits als einer der ganz wenigen Markt-Teilnehmer weltweit die Möglichkeit der Verkostung der sensationellen 2020er des Hauses LAFITE ROTHSCHILD. Darunter ein Wein, der uns in all den vergangenen Jahren bereits beeindruckte, dieses Jahr aber besonders ins Auge stach, CHATEAU DUHART MILON.   In der damaligen Subskription des Jahrganges 2010 hatten wir einige Kisten des mit 96 Punkten von ROBERT PARKER persönlich bewerteten 2010 CHATEAU DUHART MILON zurückgehalten. Unter absolut perfekten Bedingungen gereift, können wir Ihnen diesen Wein aus dem Hause LAFITE ROTHSCHILD nun mit schöner erster Reife, zudem aus einem grandiosen Jahrgang stammend, anbieten. Um Ihnen aber bereits vorab den Mund etwas wässrig zu machen, anbei, was PARKER persönlich damals notierte:

“Dense purple, with classic notes of cedar and lead pencil shavings as well as gobs of back currants and licorice, the wine has a full-bodied mouthfeel with fabulous precision and density. It also possesses a long, silky finish with moderately high tannins, but they are ripe and well-integrated. The wood is clearly pushed to the background in this dense, full-bodied Pauillac, which should drink beautifully for 30+ years. If you can’t afford Lafite-Rothschild (few can)or even their second wine, Carruades de Lafite, you still have Duhart Milon, which has become a profound wine over the last 5-7 years due to the extensive amount of attention and investment the Rothschilds have pumped into this estate. This blend of 73% Cabernet Sauvignon and the rest Merlot is fabulous, a dead ringer for Lafite in a great vintage. (It is probably better than many of the Lafites of the 1960s and 1970s, and even some of the vintages in the 1980s.)”   Also um eine Flasche vor Ort gekümmert, parallel die hausinterne Verkostungstruppe dazu verbannt einen 2010 CHATEAU DUHART MILON zu öffnen und die Notizen vor Ort in Bordeaux abgeglichen:
„In der Nase Schwarzkirsche, Brombeere, Graphit und dezente Minze. Am Gaumen dunkle Johannisbeere, feine Zartbitter-Schokolade, dezentes Zedernholz, Tabak und Leder, dabei schöne Textur mit sehr feinen Tanninen und nobel stützender Säure. Ein perfekter Claret aus dem Hause Rothschild, der durch aristokratische Eleganz glänzt und sich jetzt mit schöner erster Reife unglaublich elegant und sehr fein trinkt. Ein Wein für den absoluten Connaisseur.“   Wir können Ihnen 2010 CHATEAU DUHART MILON aufgrund unseres frühen Einkaufs zu einem äußerst guten Preis offerieren. Mit diesem absoluten Klassiker erwerben Sie einen Bordeaux aus dem Hause LAFITE ROTHSCHILD, der Ihnen viele weitere Jahre viel Trinkspaß bereiten wird. Zu diesem Preis und mit derart perfekter Provenance werden Sie nie wieder an diesen Wein kommen, in Bordeaux jedenfalls ist 2010 CHATEAU DUHART MILON seit Jahren komplett ausverkauft.

2010 Chateau Duhart Milon Chateau Duhart Milon Pauillac
Rotwein
93
ANTONIO GALLONI: "The 2010 Duhart-Milon has a backward nose that is going through a dumb phase. There is plenty of fruit here but it is “locked down” at the moment. The palate is very well defined with crisp acidity, fine-boned tannins and superb balanced. It is not a deep or grippy Pauillac, but it feels...streamlined, athletic and wonderfully poised on the graphite infused finish. Excellent. Tasted blind at Farr Vintners 10-Year On Bordeaux horizontal."
93
FALSTAFF: "Dunkles Rubingranat, violette Reflexe, dezente Randaufhellung, feine Nuancen von Preiselbeeren und Sanddorn, ein Hauch von Dörrzwetschken, etwas Honig und Kardamom, rauchige Nuancen. Dunkelbeerig, straffe Textur, schokoladige Nuancen, frisch strukturiert, elegante Tannine, sehr ausgewogen, angenehme Süße im Abgang, ein vielseitiger Speisenbegleiter der Zukunft."
93
JAMES SUCKLING: "A wine with an intense sous bois, fresh tobacco and dried flower character on the nose and palate. Full body, with ultra-fine tannins and an attractive finish. It's structured yet polished with a beauty and stature. Try in 2015."
17
JANCIS ROBINSON: "Tasted blind. Smudgy garnet. Dark fruited and a slight cedary note. Much lighter than I expected on the palate, sinewy and fresh. Elegant and nicely structured with a long finish."
94+
JEB DUNNUCK: "Like a lot of 2010s, the 2010 Duhart-Milon-Rothschild is tight and backward, yet has serious potential. Sporting a deep ruby/purple color and classic notes of currants, lead pencil shavings, cedarwood and saddle leather, it hits the palate with full-bodied richness, a tight, firm focused texture and beautiful concentration. Its tannins are present, yet ripe and integrated, and it has the purity and freshness that’s the hallmark of this great, great vintage. Give bottles another 2-3 years and it should keep for two to three decades."
96
THE WIINEADVOCATE: "Dense purple, with classic notes of cedar and lead pencil shavings as well as gobs of back currants and licorice, the wine has a full-bodied mouthfeel with fabulous precision and density. It also possesses a long, silky finish with moderately high tannins, but they are ripe and well-integrated. The wood is clearly pushed to the background in this dense, full-bodied Pauillac, which should drink beautifully for 30+ years."
93
THE WINE CELLAR INSIDER: "Closing up, it took effort to find the cassis, tobacco and olive notes. Medium/full bodied, soft textures and a fresh, cassis and dark red berry filled finish are found in this elegant Pauillac."
18
WEINWISSER: "Sattes Purpur-Granat. Zeigt Zurückhaltung, dunkler Tabak, getrocknete Pflaumenschalen. Erst im Gaumen spürt man die dunkle Aromatik dieses sehr barock anmutenden Weins, der noch sehr körnig und aufrauend wie ein Bourgeois wirkt, aber die dramatische Kraft und Struktur eines Grand Cru besitzt. Ein maskuliner Duhart mit sehr viel Potenzial."
93
WINE ENTHUSIAST: "Juicy black currant fruit mingles with bright acidity and dark-chocolate tannins. This often overlooked château, with the same production team as Lafite-Rothschild, has an intense and concentrated 2010, balanced superbly between firmness and fruitiness."
91
WINESPECTATOR: "Well-polished, with sleek edges to the fleshy plum, cassis and blackberry fruit, while the finish is embedded with black licorice and violet notes. Approachable now, but the stuffing is there to cellar this for a bit. Drink now through 2025."
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