Rotwein Chateau Haut Brion - Graves aus Bordeaux Frankreich 1989

Chateau Haut Brion

1989 Chateau Haut Brion

Graves

2.558,50 €
0,75 l (3.411,34 €/l)
inkl. MwSt. zzgl. Versandkosten
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Graves Chateau Haut Brion
Bewertungen
20
20 WEINWISSER: "1989 Haut-Brion: Es ist ja nicht zwingend so, dass ein riesengrosser Wein immer extrem dunkel sein muss. Zumindest widerlegt dieser 1989er diese optische Mär. Aufhellendes Granat, übergehend in eine ziegelrote Farbe mit ersten, ganz feinen, transparent werdenden Brauntönen am Rand. Das umwerfende Bouquet ist filigran und druckvoll zugleich, viel Malz, Caramel und ist mit hellem Tabak und Kräutern gewürzt. Im Gaumen paaren sich Finesse und Power zur Jahrhundertperfektion. Das Finale ist betörend, berauschend und klingt minutenlang nach. 20/20 trinken"
100
100 WINESPECTATOR: "What a gorgeous, seductive and beautiful wine, as always. I can´t get over the perfumed aromas of subtle milk chocolate, cedar and sweet tobacco. Full-bodied, yet so refined and silky, lasting for minutes on the palate. Everything is in just the right proportion. This is a wine that will go on forever. I love it. One of my great loves in the wine world.--´89/´99 Bordeaux blind retrospective (2009). Drink now. 12,000 cases made. –JS"
19
19 JANCIS ROBINSON: "Impressively racy and lively. Great balance with rather sumptuous fruit but overall delicate and very pretty now (late 2014)."
100
100 ANTONIO GALLONI: "The 1989 Haut-Brion commenced one of the most spectacular dinners that I ever attended, this representing one of the best bottles of a dozen tasted over the years. Deep in color with thin bricking on the rim, the haunting bouquet has heart-rending delineation – as profound as it has ever been. Scents of black olives intermingle with graphite, clove and cherry liqueur, underneath subtle gravel scents becoming more vocal with aeration. The palate is medium-bodied and maybe not as powerful as it was a few years ago. Yet it is ineffably complex with layers of pure dark berry fruit, black olive, cloves and crushed violets. This particular example was one of the most youthful that I have encountered. The finish is so effortless and yet it changes constantly in the glass, revealing new facets, some attendees noticing a touch of greenness after 30 minutes although I could not detect that myself. It is an awe-inspiring Haut-Brion that is only just beginning to demonstrate the ethereal heights it can achieve. Tasted at the International Business & Wine First Growth Dinner at the Four Seasons."
100
100 THE WINEADVOCATE: "This continues to be one of the immortal wines and one of the greatest young Bordeaux wines of the last half-century. Consistently prodigious and almost a sure bet to top the scoring card of any blind tasting of this vintage as well as other years, the 1989 Haut-Brion is a seamless, majestic classic, and a tribute to this phenomenal terroir and its singular characteristics. The wine still has a very thick, viscous-looking ruby/purple color, a spectacular, young but awesome smorgasbord of aromas ranging from scorched earth, liquid minerals, graphite, blackberry and black currant jam to toast, licorice, and spice box. The levels of fruit, extract, and glycerin in this viscous, full-bodied, low-acid wine are awe-inspiring. The brilliant symmetry of the wine, extraordinary purity, and seamlessness are the hallmarks of a modern-day legend. It is still in its pre-adolescent stage of development, and I would not expect it to hit its full plateau of maturity for another 3-5 years, but this should be an Haut-Brion that rivals the greatest ever made at this estate. Life is too short not to drink this wine as many times as possible! A modern day clone of the 1959? Anticipated maturity: 2005-2030."
Zum Weingut
Haut Brion ist einer der 5 Premier Crus. Im Archiv von Chateau Haut Brion finden sich erste Aufzeichnungen über das Gut aus dem Jahr 1426. Eine so lange Geschichte ist natürlich immer bewegt, im Falle von Haut Brion weist sie auf jeden Fall deutlich mehr Höhen als Tiefen auf. Chateau Haut Brion wurde u.a. im Tagebuch des 1633 in London geborenen Schriftstellers Samuel Pepys erwähnt, der am 10. April 1663 schrieb: "Ich habe gerade einen französischen Wein namens Ho-Bryan (sic) probiert, welcher den besten und außergewöhnlichsten Geschmack hat, der mir jemals begegnet ist…." Haut Brion ist ein wahres Juwel, mitten in der Stadt gelegen. Die Weinberge befinden sich wunderschön eingebettet in Pessac, einem Vorort von Bordeaux. Sie sind von einer Mauer gegen die Wohnhäuser und die direkt daran vorbeiführende Straße geschützt - das dürfte in der Welt der Spitzenweine wohl einmalig sein. Haut Brion wird zusammen mit La Mission Haut Brion unter der Regie des jungen Jean Philippe Delmas vinifiziert, der den Posten im Jahr 2003 von seinem Vater übernahm. Die Cuvée des Haut Brion besteht etwa zu 49% aus Merlot, 39% Cabernet Sauvignon, 11% Cabernet Franc und 1% Petit Verdot. Interessant ist, dass ein Haut Brion nie holzgeprägt schmeckt, obwohl er in Top- Jahrgängen bis zu zweieinhalb Jahre in neuen Fässern reift.
 
Fakten
Weinart: Rotwein
Ursprungsland: Frankreich
Region: Bordeaux
Appellation: Graves
Weingut: Chateau Haut Brion
Erzeuger/Abfüller: Chateau Haut Brion, 135 Avenue Jean Jaurès, 33600 Pessac, Frankreich
Verantwortlicher Lebensmittelunternehmer: Chateau Haut Brion, 135 Avenue Jean Jaurès, 33600 Pessac, Frankreich
Jahrgang :1989
Alkoholgehalt: 13 % vol
Allergene: Enthält Sulfite.
Lieferfrist: 3-5 Arbeitstage nach Eingang der Kaufbestätigung
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